Ben je LIEF voor jezelf?

Ben jij LIEF voor jezelf?

Ben jij regelmatig lief voor jezelf? Als je lief bent voor jezelf dan voel je je gelukkig en blij. Je geeft jezelf voorrang, je zorgt dan voor jezelf.

Anderen eerst.

Vooral bij vrouwen hoor ik vaak: eest de kinderen, werk, huishouden, man, vrienden....en als er dan tijd over is dan ben ik aan de beurt. Weet je wat het is? Er blijft nooit tijd over. Wanneer je steeds alles en iedereen voor laat dan blijft er niks voor jou over.

Wil je weten hoe je het anders kunt doen? Neem contact op met mij.

 

Vijf tips om 2015 tot jouw jaar te maken!

Oud Jaar is altijd een bijzondere dag. Een dag voor overpeinzingen wat het jaar je heeft gebracht en ook van goede voornemens. Het nieuwe jaar ligt als een onbeschreven wit blad voor je. Vol nieuwe kansen en mogelijkheden.
 
Hoe zit dat nu met die goede voornemens?
Voornemens zijn wensen. Je wilt afvallen, je wilt een gezonde levenswijze, stoppen met roken, je grenzen beter bepalen, meer sporten…
Hoor je jezelf het al zeggen: ‘1 januari begin ik met…’ en helaas ben je half weg de eerste maand in het nieuwe jaar al vergeten wat je voornemen ook alweer was.
 
Hoe bereik je je wensen en doelen?
 
Schrijf op wat je wilt en zie het voor je.
Begin met het beschrijven tot in het kleinste detail wat je wilt. Sluit je ogen en zie het voor je.
Voornemens die je slechts in je hoofd maakt zijn zo vluchtig als een lucht met wolken. Schrijf op wat je wilt, dat wat op papier staat is al echt. Het is een afspraak met jezelf. Schrijf vanuit wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt dus: Ik wil geen stressvol leven omdat ik daar ziek van wordt verander je in: ik creëer meer rust omdat ik plezier wil hebben. Of ‘..ik wil dit ongezonde leven niet meer’.. verander je in ‘ik leef gezond omdat ik vitaal wil zijn’.
 
FOCUS!
Blijf op je pad en ga op je doel af. Want wat gebeurt er als je een zijweg neemt en weer een zijweg van de zij weg? Juist…. Je raakt je focus en je doel kwijt met als gevolg dat je helemaal opnieuw kunt beginnen. Het risico is dat je het bijltje erbij neer gooit doordat je ontmoediging voelt.
Blijf dus op je pad, consenteer je op wat je wilt.
 
Ontstaat je wens vanuit de motivatie angst of kracht?
Motivatie vanuit angst is als je bijvoorbeeld anders met je partner wilt communiceren omdat je bang voor een breuk bent. Je levenswijze aanpassen omdat je bang bent om ziek te worden. Formuleer je wensen vanuit kracht en positiviteit: Ik wil gaan sporten om gezond en vitaal  te leven of ik wil anders leren communiceren omdat ik een liefdevolle relatie wil. Dit helpt je om bij je makkelijker bij je doel te komen.
 
Maak van een groot doel kleine makkelijk haalbare hoopjes.
Stressbestenig zijn, een succesvol bedrijf hebben, een marathon lopen en je streefgewicht bereiken lukt je niet van vandaag op morgen. Goed werk heeft tijd nodig.
Verdeel een groot doel in stappen, maak er kleine hoopjes van. Stel dat je een marathon wilt lopen dat is 42 kilometer. Door tegen jezelf te zeggen dat je ieder week er één kilometer bij traint, klinkt anders dan dat je naar 42 kilometer traint.
Je hebt iedere week een succes bereikt, iedere week een stapje dichter bij je doel!
 
Tot slot VIER JE SUCCESSEN!
Bij ieder succes, bij iedere stap die je maakt mag je trots zijn op jezelf. Dit mag je vieren en delen met anderen. Succes vier je door erbij stil te staan dat je iets hebt bereikt en daar mag je blij en trots over te zijn. Dit is de mooiste stimulering en aanmoediging om door te gaan!
 

Wordt het een Kerstbal of een Kerstpiek?
Zes waardevolle tips voor relaxte Kerstdagen!
Bijna is het weer zover. Over een paar dagen is het Kerst. Voor de één een heerlijke tijd en de ander slaat deze dagen het liefst over. We rennen en vliegen van het een naar het ander, allemachtig wat hebben we het druk. Zo druk dat we niet meer zien waar het eigenlijk om gaat.
 
Wat doe jij met Kerst?  
Plannen worden gemaakt, stapels kerstkaarten moeten worden geschreven, nieuwe kerstballen moeten er komen want de oude zijn uit, we breken ons hoofd over het kerstdiner. Hoeveel gangen? Je doet de kerstboodschappen in overvolle winkels. Wat trek je aan? Wat doe je met ouders en schoonouders? O ja en er moeten ook nog meer cadeautjes onder de boom. Dus hup, weer naar de winkel.
En op het werk heb je het ook nog heel druk omdat er van alles af moet. Je voelt je al gestresst bij alles wat je denkt te ‘moeten’ voor deze twee dagen.
In de loop der tijd zijn we bijna vergeten wat Kerstmis eigenlijk betekent.
 
Wat betekent Kerst voor jou?
Deze vraag roept hele andere antwoorden op. Voor iemand die alleen is kan Kerst het gevoel van alleen zijn benadrukken.
Voor de ander is Kerst het feest van samen zijn, het delen van verhalen, de verbinding voelen met hen die je lief zijn, tijd voor elkaar hebben en gezelligheid.
 
Ik geef je zes waardevolle tips om stress om te ruilen voor genieten.
 
-Laat perfectionisme los.
Bij kerst heb je de associatie dat alles mooi, prachtig en geweldig moet zijn.
Kijk maar naar de etalages. Het is uitbundig. Blader een kooktijdschrift door en zie de prachtige gedekte tafels. Zeg nou eens eerlijk, bekruipt jou dan een benauwd gevoel omdat je daar aan denkt te moeten voldoen? Een kerstdiner met zes gangen is heerlijk voor je tafelgenoten terwijl ietsje minder is ook gezellig want het zit niet in veelheid. Laat het los en merk hoeveel stress dat scheelt.
 
-Laat je verwachtingen los.
Verwachtingen maak je zelf. Vraag eens aan je naasten of zij vinden dat je Kerst met zoveel toeters en bellen moet vieren. Ik durf te wedden dat het antwoord ‘nee’ zal zijn. Je legt je eigen lat hoog. Vraag jezelf af of er zoveel cadeautjes onder de boom moeten liggen. Sla het een keer over of doe een aardigheidje. We weten allemaal dat het om het gebaar gaat.
 
-Vier Kerst eens heel anders.
Zo doorbreek je patronen en rituelen die vanzelfsprekend zijn geworden. Vaak doe je uit gewoonte dezelfde dingen. Het zijn niet de grootse dingen die kerst tot kerst maken.
Wat zijn jouw leukste kerstherinneringen als kind? Mijn dierbaarste herinnering is dat mijn vader op kerstavond de echte kaarsjes in de kerstboom aanstak. Het was een magisch moment! Ik hield ervan om naar de kaarsjes te kijken die elk achter een plukje engelenhaar verscholen stonden. Ik kneep mijn ogen een beetje toe en dan zag ik het mooiste lichtspel. Het glimmen en schitteren van kaarsen roept deze herinnering nog steeds op. Dus niks geen cadeaus of grootsheid.  Het was juist de eenvoud.