Communiceren vanuit je hart

Enkel met je hart kan je echt zien

De essentie is onzichtbaar voor de ogen.
Saint- Exupéry

 
De wijze waarop je communiceert heeft een grote invloed op de kwaliteit van je leven zowel privé als op het werk. Soms gaat de communicatie als vanzelf, andere keren verloopt het stroef of ontstaan er zelfs conflicten. Wanneer er spanning of conflicten ontstaan, vallen we vaak in patronen die weinig effectief zijn: we oordelen, manipuleren, maken verwijten, we gaan in de aanval, eisen, dreigen en geven de ander de schuld. Onbedoeld wordt onze communicatie gewelddadiger en creëren we afstand terwijl we juist het tegenovergestelde willen. Of we communiceren helemaal niet meer en het contact stopt. Dit is niet uit vrije wil, maar omdat we op dat moment geen andere mogelijkheid tot onze beschikking hebben.
De “Geweldloze Communicatie” ontwikkelt door Marshall Rosenberg is een manier om ook in lastige situaties respectvol en vreedzaam met elkaar in contact te blijven door in verbinding met jezelf en de ander te blijven.
 
In coaching reik ik je deze wijze van communiceren aan om je meer bewust te maken over hoe je zelf verantwoordelijkheid neemt in jouw leven en hoe je met situaties omgaat. Het brengt je bij je authenticiteit, bij wat jij wilt en wenst. En hoe je dat krijgt. De basis is het helder vertellen wat belangrijk voor jou is en empathisch te luisteren naar wat er in de ander omgaat. Je leert je op een krachtige en eerlijke manier uit te drukken met mededogen en respect voor jezelf en de ander.

 

Communicatie vanuit je hart basistraining

Ik geef communicatietrainingen waarin je bewuster leert communiceren. Hierdoor leer je met respect en liefde relaties en contacten aan te gaan en deze in stand te houden. Herken je dat je in je communicatie regelmatig langs elkaar heen praat? Je loopt vast of je kunt niet overbrengen waar het bij jou om gaat en hebt het idee dat de ander je niet begrijpt?

 
In deze twee daagse basistraining maak je kennis en oefen je met het model van Geweldloze Communicatie. Je leert:
  • herkennen en erkennen van je gevoelens met de achterliggende behoeften en je daarmee te verbinden
  • verantwoordelijkheid te nemen voor wat je voelt en de gevoelens van de ander bij de ander te laten
  • kijken naar welke niet vervulde behoefte achter je oordelen liggen
  • helder te formuleren wat belangrijk voor je is
  • te ontdekken dat er meer strategieën zijn om je behoeften te vervullen
  • hoe je een ‘nee’ kunt ontvangen op een verzoek en een ‘nee’ te geven
  • je op een krachtige, eerlijke en duidelijke manier uit te drukken en tegelijker tijd in verbinding te blijven met jezelf en de ander
  • uitspreken van je waarneming, gevoel en behoefte om zo een verzoek of een besluit uit te spreken. Het geeft je de mogelijkheid om te oefenen en te spelen met het benoemen van emoties en wensen in een veilige omgeving
  • luisteren naar jouw innerlijke dialoog: is deze liefdevol en ondersteunend of hoor je kritiek, zelfverwijt en beoordeling? Er ontstaat ruimte om te zijn wie je bent en de ander te accepteren om wie hij/zij is.
Krijgen wat je wilt, begint met vertellen wat je voelt!