Hartcoherentie

Emotie en stressmanagement via hartcoherentie
Minder stress, gezonder lichaam door positief voelen.

Hartcoherentie via Bio-feedback maakt stress meetbaar

Als stresscoach werk ik o.a. met het Stress Vermindering Programma, dit is een manier om weer optimaal in balans te komen en meer rust in jezelf te vinden. EmWave is een bio-feedback instrument waarbij jouw hartritme-variatie op een beeldscherm zichtbaar wordt, in relatie tot lichamelijke en geestelijke stress. Door de objectieve meetbaarheid en zichtbaarheid van dit programma lees je direct af hoe gedachten, gevoelens en de manier van ademen invloed hebben op jouw hartritme-variatie. Deze variatie heeft een grote invloed op je gezondheid, welzijn en functioneren. In samenwerking met cardiologen en neurologen is wetenschappelijk onderzoek verricht naar hartcoherentie en de toepassingsmogelijkheden daarvan. Ontdekt werd dat een Variabel Hart Ritme van groot belang is bij het behandelen van stress.
 
Hartcoherentie
Hartcoherentie betekent dat er harmonie is tussen het autonome zenuwstelsel; een regelmatige hartvariatie; harmonie tussen hart en breinsysteem; harmonie tussen het emotionele en denkende brein. Stressfactoren en negatieve emoties verstoren de hartcoherentie. Je hartritme ziet er uit als opgejaagde en onregelmatige bergpieken. Je hart is incoherent wat typisch is voor stresssituaties. In je lichaam komen de stresshormonen adrenaline en cortisol vrij en je bloeddruk stijgt.
Incoherent hartritme
 
Als je oprecht positieve emoties ervaart en wanneer je dingen doet waarvan je geniet dan zie je op het beeldscherm een zacht glooiend hartritme. Je hart is coherent. Dit is de meest gezonde situatie voor het lichaam wat samengaat met een daling van je bloeddruk, een afname van stresshormonen en een toename van het DHEA (een vitaliteithormoon). Dat waar je mee bezig bent lijkt als vanzelf te gaan, je zit in een flow. Je kunt zeggen dat je hart communiceert met je hersenen en dat geeft een positieve reactie.
Coherent hartritme
 
Hartcoherentie via Bio-feedback
Door hartcoherentie kom je meer in balans door een optimale samenwerking tussen hart en hoofd. Hartcoherentie bereik je door de ademhaling aan te passen, je focus te veranderen en positieve emoties te benutten. Een hulpmiddel om dit te leren en inzichtelijk te maken is het bio-feedback programma. Stap voor stap oefen je vaardigheden om emoties bewust te zijn en deze te sturen. Dit heeft direct resultaat op je Hart Ritme Variatie dus op je gezondheid en je welzijn. Hierdoor verander je niet de omstandigheden maar wel de manier hoe je met de omstandigheden omgaat.
 
Resultaten:
 • Anders met stress omgaan
 • Effectiever en creatiever functioneren
 • Verbeterde studieresultaten
 • Hoger concentratie vermogen
 • Meer energie en vitaliteit
 • Lagere bloeddruk
 • Meer bewuste regie over jouw situatie (denken, voelen en willen)
 • Emotioneel evenwicht
 • Heldere en verbeterde communicatie
 • Meer leven vanuit je hart door contact met jouw wensen en waarden
 • Betere nachtrust
 • Sterker immuunsysteem
“Positief denken met je hersenen is zinvol, maar positief voelen met je hart geeft een geweldige impuls aan je gezondheid en aan effectief en creatief functioneren” Prof. Dr David Sevan Schreiber